Marana Forni - rotaciona pizza peć

Prošlu godinu u našem poslovanju obilježili su mnogi zahtjevni i obimni, ali prije svega i veoma interesantni projekti. Jedan od takvih projekata svakako je bilo i projektovanje i opremanje kuhinje novootvorene pizzerije „Kod Brke“ u Banjoj Luci http://kodbrke.pizza/.
Svojim specifičnim i ugodnim ambijentom pizzerija „Kod Brke“ momentalno je zauzela mjesto među nejposjećenijim lokalima u gradu. Unutrašnje uređenje koncipirano između tradicionalnog i savremenog, sa klasično oblikovanim drvenim elementima i rustičnom opekom, te detaljima modernog i  industrijskog dizajna, na kraju stvara ambijent urbanog i živahnog, ali prije svega toplog i gostoljubivog mjesta.
Posebnom štihu ove pizzerije doprinosi i neobičan način organizovanja kuhinje, a naš tim je imao priliku da učestvuje u projektovanju i koncipiranju tog dijela, te da usaglašavanjem sa glavnim arhitektom i investitorom dođe do rješenja koje se pokazalo kao najbolje. Kuhinja pizzerije osmišljena je tako da dešavanje u kuhinji na neki način postaje dio dešavanja i u lokalu. Priprema i serviranje glavnog proizvoda – pizze, obavlja se pred gostima koji mogu posmatrati cjelokupan proces i uživati u mirisima koji se šire, a srce Brkine radionice čini samostojeća rotaciona pećnica za pizze, kao glavni akcenat u prostoru. Rotaciona pećnica italijanskog proizvođača Marana Forni svojim izgledom i dizajnom savršeno se uklopila u ostatak enterijera. Međutim, specifičnost ove pećnice svakako nije samo u izgledu, nego i u funkcionalnosti i načinu rada. Pećnica funkcioniše po principu rotiranja kuhajuće površine iznad ložišta sa vatrom. Na kuhajuću površinu se slaže više pizza odjednom, a rotiranjem površine postiže se ujednačena termička obrada svih pizza. Brzina rotiranja se može podešavati zavisno od veličine i broja pizza, te potreba lokala. Kada ciklus rotiranja počne, površina sa pizzama se rotira u skladu sa podešavanjima i pri kraju ciklusa pečenja rotiranje se usporava i lagano zaustavlja da bi se iz pećnice izvadila gotova, pečena pizza. Sve to omogućava brzu i efikasnu uslugu gdje gosti ne čekaju duže od cca 5 min na toplu pizzu. Instaliranje i ugradnja ove specifične pećnice zahtjevalo je naše posebno angažovanje i intervenciju kod samog proizvođača, gdje smo organizovali dolazak njihovog stručnjaka koji je na licu mjesta koordinisao ugradnju, te izveo obuku i prezentaciju načina rada na pećnici.
Preostali prostor za pripremu i serviranje pizze organizovan je u vidu pulta i retropulta sa stolom za pripremu tijesta. Elementi su pozicionirani odmah pored pećnice i u sklopu uslužnog dijela, a izrađeni su po mjeri i prilagođeni ostatku uređenja. Unutrašnji dio kuhinje namjenjen je za pripremu drugih vrsta jela, pranje posuđa i odlaganje, te je stoga samo djelimično vidljiv. Ono što svakako povećava funkcionalnost kuhinje jeste to da osoblje u otvorenom dijelu (priprema pizza) ima mogućnost nesmetane vizuelne i verbalne komunikacije sa osobljem u zatvorenom dijelu (ostale pripreme) jer prolazi između nisu zatvoreni vratima i kroz te prolaze i gosti imaju uvid u dešavanje u kuhinji. Unutrašnji dio kuhinje opremljen je takođe opremom iz našeg asortimana – gotovim uređajima i neutralnim elementima izrađenim po mjeri. Sva oprema izrađena je uz poštovanje standarda i od Inoxa AiSi 304 koji po svojim karakteristikama odgovara zahtjevanim propisima.

Saradnju sa Brkom nastavili smo i nastavljamo kroz održavanje opreme, konsultovanje i isporuku pratećeg alata i inventara, a vas pozivamo da posjetite ovaj izuzetan i neobičan lokal.

Više informacija o pećnicama Marana Forni možete dobiti kontaktirajući nas na naš broj telefona 051/585-156 ili email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

1235678a1210a11a13

Fotografije:

Nikola Grull

REMA TRADE d.o.o.

 

Vijesti