Case Study - Hotel Jelena

konsultacije

Opremanje restorana bilo kojeg tipa zahtjevan je i obiman posao, u kojem pored enterijerskog djela vidljivog svim posjetiocima, podjednaku pažnju treba posvetiti i tehničkim prostorijama i kuhinji. Zahtjevi po pitanju efikasnog funkcionisanja kuhinje i sanitarno-higijenskih propisa gotovo da su isti kako za manje “a la cart” restorane  tako i za hotelske restorane i bolničke kuhinje većeg kapaciteta. Mi u REMA TRADE-u svakom projektu pristupamo profesionalno I temeljno, sagledavajući sve prednosti koje mogu unaprijediti poslovanje i nedostatke koji se trebaju otkloniti. Opremanje kuhinje hotela “Jelena” u Banjoj Luci jedan je od mnogih uspješno realizovanih projekata gdje smo bili uključeni od faze projektovanja objekta na papiru do izvođenja radova i kompletnog opremanja.

Svim klijentima i investitorima preporučujemo da naša saradnja započne konsultacijama i analizom planiranog koncepta restorana / kuhinje gdje ćemo od strane investitora dobiti sve upute i zahtjeve vezane za budući objekat. Tako smo i u slučaju Hotela “Jelena” sa menadžmentom hotela prvo analizirali šta se očekuje od budućeg hotela / restorana / kuhinje pa smo prešli na fazu projektovanja i koncipiranja kuhinje i restorana. U ovoj fazi poželjno je da pored investitora i mendžmenta bude uključeno i osoblje iz kuhinje, odnosno glavni kuhar koji će voditi kuhinju.  Ovakav način saradnje pokazao se kao najbolji i za investitore i za nas, jer smo time mogli uobziriti potrebe i zahtjeve i budućih uposlenika u kuhinji i menadžmenta hotela.

Od samog početka bili smo uključeni u projektovanje prostora, te u dogovoru sa glavnim projektantom integrisali smo naš projekat tehnologije kuhinje u glavni izvedbeni projekat. To podrazumjeva da smo na vrijeme uplanirali sve neophodne instalacije hidro, elektro i plinske mreze, te pozicije mašinskih instalacija u kuhinji kao i sve neophodne specifične detalje koji su izvedeni po našim uputama i nacrtima. Preskakanjem ovog koraka često dolazimo u nepovoljnu situaciju gdje se naknadno moraju izvoditi neke dodatne instalacije ili mjenjati pozicije postojećih, što predstavlja dodatne troškove investitorima, a koji se pravovremenim planiranjem i projektovanjem mogu izbjeći.

U toku izgradnje objekta pratili smo izvođenje radova u zoni kuhinje i restorana, te u dogovoru sa izvođačima raznih faza koordinisali izradu instalacija po našim uputama. Time smo uveliko olakšali posao samim izvođačima al i glavnom nadzoru nad objektom, jer smo svojim znanjem i iskustvom u specifičnoj oblasti opremanja kuhinja, osigurali pravilno izvođenje radova.

Nakon praćenja  izvođenja svih građevinskih radova i pripremanja prostora za završno opremanje, prešli smo na postavljanje i montažu ugostiteljske opreme, što predstavlja našu osnovnu djelatnost. Opremu za kuhinju isporučili smo u nekoliko faza, kao što je uobičajeno za veće projekte. Razlog tome je prilagođavanje mjera nekih inox elemenata koje radimo “po mjeri” tako da se prostor maksimalno iskoristi. U svakom slučaju, dogovoreni rokovi za isporuku su u potpunosti ispoštovani, što je jedan od osnovnih principa nešeg poslovanja.

Krajnji rezultat našeg angažmana i saradnje sa svim drugim učesnicima na ovom projektu jeste kompletno opremljena kuhinja koja u potpunosti  podmiruje potrebe objekta, što pokazuje i dugogodišnje uspješno poslovanje Hotela “Jelena” u Banjoj Luci, a kako sve to izgleda nakon opremanja možete vidjeti u našim referencama